torsdag 23 juni 2011

Maskinmixen

Jag kom hem från en bekant ungefär 5 igår. Det var förargligt, för jag hade just lyckats fixa min dygnsrytm! Värre var att jag stötte på ett teknikproblem. Kom i säng runt 7.30 eller så.

När jag var ung så hittade jag en crossfader (tolv sekunder, bitches) i iTunes-inställningarna. Den fadear alltså ut den låt som tar slut samtidigt som den fadear in nästa vilket ger en cool DJ-aktig effekt. Det låter riktigt bra när man blandar musiken men är jobbigt att stänga av när man ska lyssna på en skiva. Det finns naturligtvis alls ingen möjlighet att fixa det i iTunes, men med foobar2000en plugin och runt någon timmes tweakande (för den ovane) så löser det sig.

Jag är inte mycket för spellistor generellt sett. "Alla bra låtar jag har :PpPP", hur jävla casual är inte det liksom hahaha. Inget ont mot folk som lyssnar på det sättet, vet att många har listor för olika syften och humör med, men det är inte min stil i alla fall. Eftersom det är så spontant kom jag på ett mönster istället. Ska förklara:

Utgå ifrån valfri artist, säg Maskinen, lägg till artistens alla låtar i spellistan. Utifrån bandets medlemmar, lägg till alla direkt angränsande band. Till exempel spelar Frej även i Slagsmålsklubben och Afasi även i Afasi & Filthy. Fortsätt med de nya banden tills det tar stopp!
Ritade upp lite snabbt hur det ser ut om man utgår ifrån Maskinen haha. Det här är en spellista jag har på datorn, den är rätt fet. I min lista har jag valt att plocka bort karaoke- och acapella-spår, men haft kvar resten av singlarna. Veronica Maggio är väldigt mycket av ett gränsfall, för hon ska tydligen ha gjort andra skivan med Kihlen (Linnros la av med det smeknamnet när han blev soloartist, men jag är rätt hardcore så), men det är egentligen inte hållbart att hålla på och kolla på producenter. På samma sätt är det inte hållbart att bry sig om vem som gästat vad. Kihlen var förresten bara med i Maskinen för två låtar, så det är väl också en aning tvek.

Regler och regler liksom! I slutändan är det bara en spellista, så man kan ha vad man känner i den. Det är i alla fall ett kul sätt att blanda! Frågan är väl också hur många artister det här fungerar bra på. Letar efter någon passande till mix nr. 2!

2 kommentarer:

  1. Det där är fett smart! Men sen Spotify blev gay skiter jag i spellistorna. Förut kunde man ju lyssna på en låt även fast man egentligen inte kände för det, men den var med i listan man lyssnade på och man kunde ju lyssna hur länge man ville så det spelade ingen roll om man använde tid för en låt som man var lite opepp på. Nu måste jag sitta och köa låtar efter mitt humör, som kan vara lite hur som helst. Hoppas du hajar vad jag menar! :)

    SvaraRadera