torsdag 26 februari 2015

Grammis 2015 och producenter

Jag såg precis på Grammisgalan. Den var faktiskt oväntat sevärd, till skillnad från hur den var i fjol. Jag såg den idag eftersom att jag aldrig kommer ihåg att se galor live. Missade också P3 Guld och senaste E3.

First Aid Kit tackade sin producent Mike Mogis när de vann Årets album. Stay Gold är helt fantastiskt, så det var välförtjänt. Jag funderade på hur stor del det är till First Aid Kits förtjänst, och hur stor del till producentens. De har skrivit alla låtarna själva, men när de uppträdde lite senare så gjorde de det med en stor orkester.

Little Jinder tackade sig själv när hon vann Årets pop för att hon hade skrivit och producerat allt själv. Jag har faktiskt inte lyssnat på albumet Little Jinder, men om hon gjort allt själv så är det ju onekligen hennes förtjänst om albumet är bra, om det inte är någon annan viktig roll i musikproduktionen som jag helt missat. Jag har lyssnat på och uppskattat singeln Vita Bergens klockor. Den var i och för sig ett samarbete med Rebecca & Fiona.

Magnus "Filthy" Lidehäll vann Årets producent för att han producerat Seinabo Sey. Hennes singel Younger har en schyst elektronisk refräng, men annars är jag inte så intresserad av hennes soulverser. Jag vill inte förminska hennes eget arbete (hon skrev åtminstone delar av EP:n For Madeleine), men för min del är det nog sällan jag blir förtrollad av just en röst. Det kan ha med mina genreprefenser att göra.

Håkan Hellström var nominerad till Årets artist, men vann inte. Jag blev lite kränkt. Jag tänkte balansera det här inlägget lite genom att kommentera att han förstås inte heller har gjort allting själv. Han har samproducerat åtminstone några av sina album. Han har dock skrivit en betydande andel av sina låtar tillsammans med Björn Olsson, inklusive typ hela senaste skivan. Varför får inte Håkans samskrivare och -producenter lika mycket credit som producenterna till kvinnorna ovan? Det kan ha med genus att göra.

fortfarande bae dock

0 kommentarer:

Skicka en kommentar