torsdag 30 mars 2017

Är SD ett rasistiskt parti?

Kort svar: ja. Ursäkta på förhand för ett ogenomtänkt och filosofiskt ogrundat inlägg. Synpunkter mottages gärna!

Vore det inte lättare om man varje gång någon gjorde ett påstående generaliserat till typen "X är Y" ställde motfrågan "Hur definierar du Y?"
"Nu kan ingen tro att jag är sverigedemokrat!"

Om jag till exempel gör påståendet "SD är ett rasistiskt parti" kanske du frågar "Hur definierar du ett rasistiskt parti?" Då kanske jag säger att ett rasistiskt parti är ett parti som
  • har många förtroendevalda som gjort rasistiska saker
  • har högt uppsatta som gjort rasistiska saker
  • har sitt ursprung i en rasistisk rörelse
eller i synnerhet ett parti som har allt ovanstående. "Därför tycker jag att SD är ett rasistiskt parti."

"Jaha", säger du, "jag definierar ett rasistiskt parti som ett parti som gör skillnad efter genetiskt ursprung i sitt partiprogram. Då är SD inte ett rasistiskt parti". Det får man ju hålla med om.

Nu har vi delat upp frågan i ett antal sakpåståenden, och frågan om definitionen är rimlig eller inte, och här kommer knäcken: definitionen spelar ju ingen roll. Om man tycker sånt är roligt kan man diskutera vilken definition som är den bästa. Alternativt kan man bara acceptera en definition, oavsett rimlighet, och diskutera den verkliga frågan utifrån det. Det borde också gå enklare nu när det står klart för alla exakt vad det är som diskuteras.

Man kan förstås göra en vidare generalisering till att för påståenden av typen "[påstående]" ställa motfrågan "Hur menar du?" 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar